dilluns, 20 de febrer del 2017

Tallers a la neu - Porté-Puymorens

Al arribar vam anar a Portee Puymorens, una estacio d’esqui situada a França. alla vam fer una serie de tallers per començar a introduirnos en la neu. Els tallers eren: Nivologia, Arvas, Piolets, Rapels a la neu i refugis de fortuna.
Nivologia: En Aquest taller,  ens van ensenyar les diferents capes que conte la neu i segons aquestes capes quin risc d’allau hi ha, Vam veure que la neu esta formada per diferents capes. Utilitzan Pales, sondes i cordills vam treure un bloc de neu per poder observar aquestes capes.
DVA: En aquest taller vam utilitzar DVA, Detector Victimes Allau. Pales i Sondes, vam enterrar un DVA i amb l’altre seguir les instruccions que ens donava havíem de trobar el lloc on estava situat, un cop el lloc estava trobat, amb la sonda havíem de punxar la neu fins trobar algo que creguéssim que fos el DVA, i després amb la pala fer un forat per treure la víctima.
Piolets: En aquest taller vam apendre a utilitzar els piolets en cas que rellisquéssim per una pendent pronunciada a la neu i ens poguem detenir en seguretat, per fer aixó, vam fer un tobogan per poder baixar per alla, la tècnica d'autodetenció en piolets es: Iniciem un gir per clavar el piolet a la neu i ens coloquem boca avall aguantant fortament el piolet amb les dos mans sota el nostre cos, amb la cara cap a l’altre costat on estigui la pica del piolet.
Refugis de Fortuna: En aquest taller vam apendre a fer refugis de fortuna en la neu en cas de  haguem de pasar la nit a la neu, vam veure que hi ha diferents tipus de refugis, un seria fer una especia de tomba sempre mes petit que la teva alçada i per protegir-nos del fred colocar objectes al damunt perque no surti tant d’aire calent. L’altre es fer un forat en una pendent de la neu, en el forat que hi hagi una mica de pendet per fer que l’aire calent es mantingui i a la porta taparo amb blocs de neu.

Rapels: En aquest taller ens van ensenyar a fer rapels en la neu, per baixar mes rapidament. Un d’aquest rapels seria fer una especia de seient a la neu i colocar a la persona que millor sapiga baixar amb piolets, la resta del grup baixa rapelant a partir d’aquella persona i al final aquest ultim baixa utilitzan els piolets. Un altre tipus seria fent un triangle de forces utilitzan 2 piolets es coloca un piolet horitzontal una mica enterrat i l’altre dret a darrera el 1r, al final aquest dos piolets es poden recuperar, un altre seria utilitzan el bolet, que utilitzan la corda es faria una volta amb una corda en que hi hagues bastant de diametre.

Text: Martí Tegido.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada